WAT TE DOEN BIJ EEN ONGEVAL?

Een fietsongeval gehad, wat nu?

Moet ik de VBR verzekering inlichten?
Het is altijd aangeraden om al uw verzekeringen op de hoogte te brengen. Maar alles hangt af van het type ongeval.

Stel u wordt aangereden door een wagen en bent in uw recht, bovendien hebt u enkel schade aan de fiets of uw materiaal? Dan zijn alle kosten voor de verzekering van de andere partij. U vult een aanrijdingsformulier in voor de autoverzekering van de andere partij en wisselt gegevens uit. U licht best uw eigen familiale verzekering in zodat zij de kosten die u heeft, kunnen verhalen bij de verzekering van de tegenpartij. In dit geval is de VBR verzekering dus niet van toepassing. De familiale zal altijd voorrang hebben op een sportverzekering. Stel u heeft geen familiale? Dan treedt de VBR verzekering wel als hoofdverzekering op. Niet om kosten terug te betalen maar om de kosten te verhalen bij de tegenpartij.
Is er sprake van vluchtmisdrijf? Dan dient u een klacht tegen onbekende in te dienen. Verwittig ook best de lokale politie opdat zij een officieel rapport kunnen maken.

Van zodra u lichamelijke schade heeft of schade aan een andere partij heeft berokkend dient u wel de VBR verzekering in te lichten. Dit doet u via een officieel ongevalsaangifteformulier dat u kan terugvinden onderaan deze pagina of onder de "Downloads" pagina op de VBR-website.
U vult de aangifte in en stuurt deze op binnen de 8-10 werkdagen. Bij voorkeur steeds via e-mail opdat er dan automatisch een kopie van beschikbaar is en digitale documenten minder gemakkelijk verloren gaan. Indien gewenst, kan u het wel per post opsturen. De gegevens staan bovenaan het aangiftedocument. Dit document wijst zichzelf uit. Informatie over uzelf, omschrijving van het ongeval en de laatste pagina dient ingevuld te worden door een geneesheer. Dit kan een kopie zijn van een attest van het spoed of een verslag van een dokter in het ziekenhuis. Of u gaat langs met dit formulier bij uw huisarts. Gebeurde het ongeval niet in clubverband? Dan laat u dat onderdeel gewoon leeg.

Bijkomend: geraakt u niet tijdig (binnen de 8-10 werkdagen) bij uw huisarts of moet u nog een verslag van het ziekenhuis ontvangen? Stuur dan de eerste 2 pagina's al op en vermeld op de laatste pagina "volgt later". Zo gebeurt de aangifte binnen de gewenste termijn.
Is de politie tussenbeide geweest? Stuur dan hun verslag ook mee op als bijlage.

Bij schade aan derden zal uw familiale als hoofdverzekeraar optreden, maar meestal is er een franchise waarbij de VBR dan tussenkomt. Hebt u geen familiale? Dan treedt VBR op als hoofdverzekeraar.

Deze aangifte is de belangrijkste stap. Vervolgens zal u, afhankelijk van de periode, een antwoord binnen de 10-20 dagen ontvangen van Ethias. (Waarbij de VBR een polis heeft.) Dit eerste antwoord is voornamelijk een bevestiging van uw aangifte waarbij u een dossiernummer toegekend krijgt. Afhankelijk van de aard van het ongeval zal de verzekeringsagent u dan bijkomende informatie of documenten vragen. Verzekeringstechnische vragen stelt u ook aan uw Ethias contactpersoon. Zij zullen het dossier met u opvolgen van A tot Z.

Eventuele facturen die u dient te betalen, bundelt u en betaalt u eerst zelf. Ethias zal u op termijn vragen om de tot dan gemaakte facturen door te sturen om dan over te gaan tot de nodige terugbetalingen.

We zetten de te volgen stappen op een rijtje:

  1. Een verzekerde kwetst zich tijdens een activiteit.
  2. De club/federatie voorziet een ongevalaangifteformulier. (ook te downloaden op VBR website)
  3. De algemene info vul je zelf in. Vergeet zeker niet je rekeningnummer en e-mailadres. Met het ongevalaangifteformulier stap je naar de dokter, die het medisch getuigschrift dient in te vullen.
  4. Stuur het ongevalsaangifteformulier met vermelding van uw lidnummer (of rijksregisternummer) of kopie van de dagverzekering RECHTSTREEKS naar Ethias bij voorkeur via mail (snelste procedure) naar vwb@ethias.be of via post:
    Ethias - Zetel voor Vlaanderen
    Prins-Bisschopssingel 73
    3500 Hasselt
  5. Eens zij de documenten heeft ontvangen zendt Ethias Verzekeringen u binnen de veertien dagen een ontvangstmelding met alle nodige informatie en uw dossiernummer.
  6. Alle bijkomende onkostennota’s kan U best in bundeltjes overmaken aan Ethias Verzekeringen met vermeldingen van het dossiernummer zodat zij - als het dossier volledig is - tot vergoeding kunnen overgaan.
  7. Meld onmiddellijk ongunstige ontwikkelingen in het genezingsproces aan Ethias Verzekeringen om een zo vlot mogelijke regeling van het dossier te kunnen waarborgen.
  8. Maar hopelijk is deze informatie voor u overbodig en kan u genieten van vele jaren ongevalvrij sportplezier!


Twijfelt u of hebt u nog vragen? Neem contact op met ons secretariaat via ons contactformulier.

(Download hier het aangifteformulier)