MAATREGELEN CORONA VIRUS

13 maart 2020 - Wettelijke maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus. 

Beste wielerliefhebber,

Alle maatregelen ter bestrijding van het coronavirus kan je vinden op de website: https://www.info-coronavirus.be/nl
De belangrijkste maatregelen die ons als fietsers aangaan worden hieronder nog even verduidelijkt.

14 mei 2020: Richtlijnen wielertoeristen rijden in groep vanaf 18 mei.

  • Groep wielertoeristen mag maximaal uit 20 personen bestaan (wegkapitein/coach/trainer/verantwoordelijke inbegrepen).
  • Alle deelnemers moeten lid zijn van dezelfde club. (deelnemers uit anders clubs of niet aangesloten deelnemers mogen niet meerijden want het gaat om een  clubtraining)
  • Wegkapitein/Coach/Trainer/Verantwoordelijke aanduiden is verplicht (Voor vertrek aanduiden).
  • Wegkapitein/Coach/Trainer/Verantwoordelijke zorgt ervoor dat regels worden nageleefd.
  • Gezond verstand gebruiken! Dit betekent: zoveel mogelijk social distancing toepassen, geen bidons uitlenen, na de tocht direct naar huis,...

U ziet, dit is niet eenvoudig en wie zal de verantwoordelijkheid willen nemen over een groep van 20 wielertoeristen en zorgen dat alles naar behoren zal verlopen?  Probeer maar eens in een groep van 20 man te controleren of iedereen zijn 1,5 meter afstand bewaard tijdens het fietsen?

18mei 2020: Sporttrainingen buiten mogen starten, in aanwezigheid van een begeleider, met maximaal 20 man en met behoud van de fysieke afstand.  Maar het gaat dan enkel om "reguliere sporttrainingen en lessen in buitenlucht en in clubverband, op voorwaarde dat de veiligheidsafstand wordt gerespecteerd en in aanwezigheid van een coach", benadrukte premier Sophie Wilmès (MR) op de persconferentie van de Veiligheidsraad. "Een fysieke voetbaltraining kan dus, een oefenmatch nog niet", legde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) achteraf nog eens uit. 

4mei 2020: Ten gevolge van de aanhoudende strijd tegen het Corona virus (Covid-19) heeft de VBR, VWB en Cycling Vlaanderen (wielerwedstrijden) beslist om alle cyclo- en MTB evenementen / activiteiten af te gelasten tot en met 30 juni 2020.

24 april 2020: Vanaf 4 mei wordt het mogelijk om fysieke activiteiten in open lucht uit te oefenen met maximaal twee personen in plaats van met één persoon, naast de mensen die onder hetzelfde dak wonen, op voorwaarde dat fysieke afstand altijd gerespecteerd wordt. Het zal ook toegestaan zijn om andere contactloze sporten te beoefenen in de buitenlucht. Maar toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s is nog altijd verboden.

15 april 2020: De Nationale veiligheidsraad heeft vandaag beslist dat alle huidige beperkende maatregelen behouden blijven op sportief vlak tem 3 mei.  Massa evenementen (al is dat nog niet helemaal duidelijk of ook onze sportevenementen daar onder vallen) zijn verboden tem 31 augustus.

6 april 2020: Ten gevolge van de aanhoudende strijd tegen het Corona virus (Covid-19) heeft de VBR, VWB en Cycling Vlaanderen (wielerwedstrijden) beslist om alle cyclo- en MTB evenementen / activiteiten af te gelasten tot en met 1 juni 2020.

27 maart 2020: De Nationale Veiligheidsraad in ons land besliste dat de maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dijken, worden verlengd tot en met zondag 19 april.  Enkel essentiële verplaatsingen (naar je werk, de voedingswinkel, de apotheker of de dokter) zijn nog toegelaten. Daarnaast mag je ook nog gaan wandelen of fietsen met je gezin of met 1 extra persoon, je moet 1,5 meter bewaren als je andere mensen tegenkomt. Deze regels zijn niet veranderd. Premier Sophie Wilmès: “Activiteiten in de buitenlucht zijn heel belangrijk, want het is de bedoeling dat de mensen in beweging blijven. Maar als je je huis verlaat om te gaan wandelen, joggen of fietsen dan moet je daarna onmiddellijk terugkeren naar je huis. 

23 maart 2020: Ten gevolge van de strijd tegen het Corona virus (Covid-19) heeft de VBR, VWB en Cycling Vlaanderen (wielerwedstrijden) beslist om alle cyclo- en MTB evenementen af te gelasten tot en met 30 April 2020.

20 maart 2020: Bericht van Natuur en Bos
Zolang de corona-maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad gelden, worden er geen toelatingen meer gegeven voor recreatieve evenementen in onze natuurdomeinen.  De reeds uitgeschreven toelatingen voor activiteiten, die plaatsvinden tijdens de afgekondigde periode worden ingetrokken.  Gelieve hier rekening mee te houden.

18 maart 2020: De Nationale Veiligheidsraad besliste vanaf 18 maart om de maatregelen opnieuw te versterken.  Lichaamsbeweging (fietsen) in de buitenlucht is toegestaan. Dit kan met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen en met één vriend. Uitstapjes met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen zijn toegestaan. Het is belangrijk om een redelijke afstand te bewaren. Samenscholingen zijn niet toegestaan.

De Nationale Veiligheidsraad besliste gisteren om de maatregelen te versterken. Voor de sportsector houdt dit in dat ALLE sportieve activiteiten, ongeacht hun grootte, indoor of outdoor, privé of publiek, worden geannuleerd vanaf 13 maart middernacht tot en met 5 april. Dit betekent dat ook alle clubtrainingen en - activiteiten niet kunnen doorgaan.